+ Plus

Getest: Acht 8 sportieve motorlaarzen

Het lijkt vooral voorbehouden aan vrouwen, maar kunnen ook mannen een schoen-tic hebben? Wanneer je naar de uitbundig met sliders en andere details uitgeruste sportieve laarzen kijkt, zou je haast zeggen van wel. Maar dienen deze versierselen ook nog enig praktisch nut of zitten ze er slechts voor de schone schijn op? We zoeken het uit!

Beginnen we vandaag met het glas te heffen op Europa. Niet omdat de laarzen uit deze test allemaal op ons eigen continent worden vervaardigd, dat is namelijk zeker niet het geval. Net als het gros van onze spullen worden ook deze namelijk gewoon in het verre oosten geproduceerd. Nee, we heffen het glas op het gebied van veiligheid, de verschillende Europese normen hebben het leven er voor de consument op zoek naar goede producten een stuk eenvoudiger op gemaakt.

En kom nu niet aan met de te kromme augurken of te rechte bananen, die niet in het winkelschap mogen liggen omdat ze niet aan een of andere norm voldoen. Een dergelijke overregulering van de markt is natuurlijk klinkklare nonsens en zou verboden moeten worden. Een rechte banaan smaakt immers net zo goed als een kromme. Punt! Anders wordt het echter wanneer de veiligheid in het geding komt, bijvoorbeeld bij motorkleding. Je koopt in vol vertrouwen een set veilige kleding met een waar arsenaal aan protectoren, en bij het eerste lullige valpartijtje gaat het toch mis. Gevalletje vorm maar geen functie.

Prima daarom, dat we tegenwoordig al in de winkel een duidelijk bewijs kunnen krijgen of een motorjas of -broek, handschoen of laars daadwerkelijk aan een bepaalde beschermingsgraad voldoet. Juist voor dat ‘worst case scenario’ waar je de hele outfit onder meer voor koopt. Voor deze test betreft het de onlangs geactualiseerde DIN EN 13634:2017 norm, met de voor Nederlandse alleszeggende titel ‘Beschermend schoeisel voor motorrijders – eisen en beproevingsmethoden’.

Voor u nu direct de hoorn grijpt of in de pen (of toetsenbord) klimt voor een bericht aan onze gestreste, maar immer goed gehumeurde redactie: nee, u bent niet verplicht om een paar laarzen te dragen die aan deze norm voldoet. Noch geldt dat voor gecertificeerde handschoenen, jassen of broeken. Op kledinggebied geldt voor de Nederlandse motorrijder slechts één plicht: het dragen van een CE-gecertificeerde helm (ECE-R 22.05).

>> Lees verder <<

Gerelateerde artikelen

Eerste Test: Indian Scout Roque

Eerste Test: Indian Scout Roque

reactie(s) - 24 november, 2022

De Scout Roque (schurk) is Indians vierde variant op de Scout. De marketingdivisie van Indian doet er zijn uiterste ...
Eerste Test Bimota KB4

Eerste Test Bimota KB4

reactie(s) - 24 november, 2022

De samenwerking tussen Bimota en Kawasaki voert terug tot 1978, toen de Italiaanse motoredelsmid de KB1 (Kawasaki ...
Eerste Test Royal Enfield Hunter 350

Eerste Test Royal Enfield Hunter 350

reactie(s) - 24 november, 2022

De Indiase tak van Royal Enfield bouwde decennia lang vrijwel onveranderd een klassiek model uit mid jaren 50, maar ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.